Pia Elvstrøm & Søren Krause, D33, bruger gennaker

Et fantastisk tursejl til en fantastisk båd

Vi har i de sidste par sæsoner sejlet tursejlads i M-X-M 33 BES med en ‘Furlstrøm’ Rullegenakker. Det er en asymetrisk genakker syet i spilerdug og monteret med et ‘mini’ rullebeslag så sejlet nemt kan rulles om sit eget forlig. Sejlet er sat direkte i spilerfaldet og fastgøres i stævnbeslaget med et ‘nedhal’ med udveksling 2/1. I bunden af sejlet er det et lille rullebeslag med en ‘uendelig’ line der er ført ned til cockpittet langs søgelænderet. Man kan sætte sejlet i havn og så står det oprullet foran forstaget.

Når sejlet skal bruges hales blot i skødet og sejlet ruller ud på få sekunder. Nedhalet slækkes så lidt, afhængig af hvor ‘dybt’ båden sejler for vinden, så genakkeren’s ‘skulder’ kommer op at flyve som en spiler. Når sejlet skal bjerges tottes nedhalet og der hales i rullelinen og på mindre end 10 sekunder står sejlet igen sammenrullet foran forstaget. Alt betjenes således fra cockpittet og der benyttes ikke spilerstage. Sejlet er således langt nemmere at håndtere end en traditionel spiler og er også meget nemmere at bjærge end en Spiler eller Genakker med ‘strømpe’ som skal hales ned over sejlet.

Man kan sejle i en vinkel fra foran for tværs til dyb agten for tværs. Man kan ikke gå helt så dybt som med en traditionel spiler, som tommelfingerregel benytter vi, at Vindex-en ikke må komme indenfor ‘armene’. Som det ses på billederne ruller sejlet utroligt pænt op og det er ikke noget problem at sejle kryds i 14 M/S med sejlet stående oprullet i stævnen. Når man så kommer i havn kan man fjerne det eller blot sætte rullebeslaget ud i Pulpitten så adgangen over stævnen bliver nemmere.

Som det ses har vi hævet vores spilerfald ca. 50 cm over det gamle faldudtag ved forstaget for at få Genakkeren bedre fri af forstaget. (vi er alligevel ‘frafaldne’ fra den rene klassebåd pga. et andet ror og nu også ny mast). Man kan dog sagtens benytte det gamle fald til en Genakker, blot forligets længde passer, så der er plads til rullebeslag og nedhal når spilerfaldet er i top.

Den første sæson sejlede vi rundt med alt grejet til den gamle spiler om bord, men da sæsonen var slut bar vi den uåbnede pose hjem på loftet og jeg kunne ikke få spilerstagen af båden fordi beslagene var korroderet fast i holderne på dækket. Vi har så taget konsekvensen og har fjernet alt det gamle spilergrej incl. stage+holdere fra båden, og da vi fik ny mast var den uden skinne til spilerstage. Vi savner det ikke (vil nogen købe et par brugte spilere og en stage billigt?) Båden sejler som en drøm og vi benytter Genakkeren langt mere end vi brugte spileren, fordi den er så nemt at håndtere. Vi benytter den f.eks også når vi sejler i de snoede løb i skærgården. Når man runder et hjørne og vinden er rum den næste 1/2 SM rulles sejlet ud og så går det med 8-10 knob. Normalt vækker man jo opsigt i en M-X-M, men når man så også overhaler alle ‘motorsejlerne’ med 10 knob for sejl, så bliver opmærksomheden ikke mindre. På en transportsejlads fra Gilleleje til Langedrag, har vi logget 17.8 knob på GPS’en med Genakker, så man kan også sejle stærkt. Det var med kun to mand om bord, afslappet stemning i cockpittet med kaffekopper på dækket og bjærgning af sejlet uden dramatik ved at hale i en line. Det havde vi nok ikke kastet os ud i med en traditionel spiler.

Kort sagt den ideelle ægtepar-tursejler spiler.

Mange sejlerhilsner

Pia og Søren X 33
Per Heegård har taget flg. billeder af Bes’ gennakker. Klik på billederne for at se dem i stort format,

 

 

 

© Copyright 2016, by Tor Beltov

Skriv et svar